Test FOOD DETECTIVE

Pierwszy na świecie test na nietolerancję pokarmową... Szybki i wiarygodny test na nietolerancję pokarmową...

Test można zamówić w naszym Centrum CEZ i wykonać go razem z dietetykiem. Gotowy wynik uzyskujemy już po 40 minutach.

Po wykonaniu testu oczekujemy na analizę szczegółową i zalecenia dietetyczne do 1-2 tygodni. 

Odstawienie pokarmów wykazujących pozytywną reakcję może polepszyć samopoczucie już nawet po kilku dniach...



Jakie są objawy nietolerancji pokarmowej? 

Nietolerancja pokarmowa może mieć wiele symptomów i wpływać niemal na każdy organ. Pacjenci często mówią o złożonych objawach, jak: bóle brzucha, bóle głowy i wysypka, ale zazwyczaj występujące objawy to również niepokój, ADHD, zatwardzenie, biegunka, bóle głowy, bezsenność, migreny, zatrzymywanie wody w organizmie, artretyzm, astma, wzdęcia, zespół chronicznego zmęczenia, depresja, nieżyt żołądka, nieswoiste zapalenia jelit, świąt skóry, problemy z kontrolą wagi, zespół nadwrażliwego jelita. 


Alergia pokarmowa to nie to samo co nietolerancja pokarmowa - obydwa terminy zazwyczaj są mylone!

Przy standardowej alergii pokarmowej (jak alergia na orzeszki ziemne albo na skorupiaki) po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego. Objawy alergii pokarmowej to kichanie, wysypka, podrażnienie skóry, katar, opuchlizna, zmęczenie, biegunka, wymioty. Objawy występują zazwyczaj w przeciągu kilku minut od spożycia czy wejścia w kontakt z alergenem, choć mogą się pojawić do dwóch godzin. 

Organizm alergika, mający kontakt z substancją uczulającą, wytwarza określone przeciwciała (IgE), które mają zwalczyć alergeny zawarte w pokarmie. Jeśli dana osoba znów spożyje alergizujące pożywienie, wywoła to odpowiedź układu immunologicznego. W testach na nietolerancję pokarmową sprawdzamy obecność przeciwciał IgG.


Testowane pokarmy

Zboża:
kukurydza, pszenica durum, gluten, ryż, pszenica, żyto, owies.

Orzechy i strączkowe:
migdały, orzechy brazylijskie, orzechy cashew, ziarno kakaowca, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, groch, soczewica, fasola, soja.

Mięsa:
wołowina, kurczak, baranina, wieprzowina.

Ryby i owoce morza:
mięso ryb słodkowodnych (łosoś, pstrąg), skorupiaki (krewetka, krab, homar, małż jadalny), tuńczyk, białe mięso ryb (łupacz, dorsz, flądra)

Warzywa:
brokuły, kapusta, marchewka, seler, ogórek, ziemniak, por, papryka (czerwona, zielona, żółta).

Owoce:
jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, melon (cantalupa i arbuz), oliwki, pomarańcze i cytryny, truskawki, pomidory.

Inne:
jajko (całe), mleko krowie, czosnek, imbir, grzyby, herbata, drożdże. 

Cena: wykonanie testu + analiza: 400zł; dodatkowo ułożenie diety 100zł